Пропусни навигацията.
Начало

Учебни заведения

Към За града

Вълчев откри институт за докторанти

Институт за докторанти и постдокторанти "Диалог Европа" откриха вчера министърът на образованието Даниел Вълчев и ректорът на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" проф. Иван Илчев. 90% от бюджета му ще бъдат финансирани по линия на фонда за научни изследвания. Негов ръководител ще бъде доц. Костадин Грозев.

ВУЗ-овете не желаят факултети по ислям, предлагани от Вълчев

Нито един университет не е заявил желание да отваря факултет по ислям, стана ясно вчера. Идеята за подобни факултети е на просветния министър Даниел Вълчев и бе посрещната с възмушение в академичните среди.

Повишават таксите в университетите

Ръководствата на университетите ще повишат семестриалните такси с около 12 на сто, стана ясно вчера. Това се налага заради увеличението на издръжката на студентите, която се плаща от държавата. Според Закона за висшето образование ректорите могат да искат от студентите такса в размер до 30 % от парите, които дава правителството.

В момента университетите просто искат таксите да бъдат актуализирани, обясни председателят на Съвета на ректорите Борислав Борисов. Той допълни, че колегите му са поискали да приемат и повече кандидати през предстоящата академична година.

УНСС и Алма матер в битката за първо място

УНСС и Алма матер и тази година ще спорят за първото място по желание на абитуриентите. Близо 9000 кандидат-студенти ще атакуват икономическия ВУЗ тази година, съобщиха от администрацията на университета. Младежите ще се борят за общо 3745 места. В УНСС вече мина и първото предварително препитване - по география. Все още не е ясно колко кандидати ще се запишат за първата изпитна сесия в Алма матер. Там приемът на документи - както на място, така и онлайн, ще тече до края на месеца.

Ставаш даскал без изпити

Педагогика и физика без изпити. Това са специалностите, за които ВУЗ-овете правят най-много компромиси и приемат директно с матура, показа справка на "Стандарт".
Без препитвания ще се влиза в общо 34 от специалностите на Софийския университет. Сред тях са българска и руска филология, философия, както и всички разновидности на педагогиката. Директно с матура ще приемат и в математическите, информатиката, химическите и физичните специалности на Алма матер. Изцяло със зрелостен изпит ще се влиза и в Шуменския, Великотърновския, както и в Русенския университет.

Разпространи съдържание