Пропусни навигацията.
Начало

УНСС

Към Учебни заведения

Ректорите искат бюджета си на 100%

До края на годината бюджетът на висшите училища да бъде изплатен на 100%, а не с намаление на 90 на сто, както е сега. Това е първото нещо, за което Съветът на ректорите настоява пред всички политически партии. Ръководителите на вузовете взеха решението си на заседание в петък привечер във Велико Търново.

Нова специалност в УНСС

Нова магистърска програма “Енергиен мениджмънт и сигурност” ще привлича студенти в Университета за национално и световно стопанство от есента. Дейностите по специалността ще се извършват със сътрудничеството на Агенцията за енергийна ефективност към Министерството на икономиката и енергетиката, която в понеделник подписа споразумение с висшето училище.

Тачева с лекция в УНСС

Съдебната система трябва да се изчисти не само от магистрати със съмнителна работа, но и от такива, чиято работа не е на ниво. Това каза министърът на правосъдието Миглена Тачева вчера на лекция в УНСС на тема "Правосъдие в името на народа". Тя посочи, че

Закриват колежи и филиали на висши училища

Закриват се Медицинският колеж в Благоевград, който бе към Медицинския университет - София, Българо-германският аграрен колеж в структурата на Тракийския университет - Стара Загора, и старозагорският колеж „Телематика". Той има втора отрицателна оценка от акредитацията, с което започва процедура по закриване, уточниха от МОН. Врачанският стопански филиал към УНСС също се закрива.
За новата академична година се отпускат 66 839 студентски места, с 10% повече от сегашните. Приемът е съобразен с пазара на труда, увериха от министерството.

Увеличават с 10 на сто приема във ВУЗ

Броят на местата за прием в държавните и частните висши училища тази есен ще е с 10 на сто по-голям (с 6344 бройки) от този за сегашната учебна година, съобщиха от МОН. Предстои МС да утвърди решението за това. Според МОН утвърденият от акредитационната агенция капацитет на вузовете няма да бъде надхвърлен. Някои висши училища дори са предпочели да не достигат тавана на възможностите си са обучение на студенти.

УНСС и Алма матер в битката за първо място

УНСС и Алма матер и тази година ще спорят за първото място по желание на абитуриентите. Близо 9000 кандидат-студенти ще атакуват икономическия ВУЗ тази година, съобщиха от администрацията на университета. Младежите ще се борят за общо 3745 места. В УНСС вече мина и първото предварително препитване - по география. Все още не е ясно колко кандидати ще се запишат за първата изпитна сесия в Алма матер. Там приемът на документи - както на място, така и онлайн, ще тече до края на месеца.

Разпространи съдържание