Пропусни навигацията.
Начало

Образование

към Новини

Ректорите искат бюджета си на 100%

До края на годината бюджетът на висшите училища да бъде изплатен на 100%, а не с намаление на 90 на сто, както е сега. Това е първото нещо, за което Съветът на ректорите настоява пред всички политически партии. Ръководителите на вузовете взеха решението си на заседание в петък привечер във Велико Търново.

Смирненски, Ботев и Яворов на изпит в СУ

Между тема за творчеството на Христо Смирненски и съпоставка на цитати от стихове на Христо Ботев и Пейо Яворов избираха да пишат вчера кандидат-студентите на предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет „Свети Климент Охридски", съобщиха от пресцентъра на Алма матер.
Първата тема „Градът в поезията на Христо Смирненски" е била изтеглена от Албена Илиева от София. Темата за съпоставянето на цитатите е била избрана от ръката на Полина Христова, която също е от София. Кандидатите, избрали този вариант на изпита, трябваше да пишат върху цитатите: .....блазе му,... който умее за чест и воля да мъсти...", от произведението „Хайдути" на Христо Ботев и „Но кой ще назове честта и кой позора?" от творбата „В часа на синята мъгла" на Пейо Яворов.

Нова специалност в УНСС

Нова магистърска програма “Енергиен мениджмънт и сигурност” ще привлича студенти в Университета за национално и световно стопанство от есента. Дейностите по специалността ще се извършват със сътрудничеството на Агенцията за енергийна ефективност към Министерството на икономиката и енергетиката, която в понеделник подписа споразумение с висшето училище.

Тачева с лекция в УНСС

Съдебната система трябва да се изчисти не само от магистрати със съмнителна работа, но и от такива, чиято работа не е на ниво. Това каза министърът на правосъдието Миглена Тачева вчера на лекция в УНСС на тема "Правосъдие в името на народа". Тя посочи, че

Закриват колежи и филиали на висши училища

Закриват се Медицинският колеж в Благоевград, който бе към Медицинския университет - София, Българо-германският аграрен колеж в структурата на Тракийския университет - Стара Загора, и старозагорският колеж „Телематика". Той има втора отрицателна оценка от акредитацията, с което започва процедура по закриване, уточниха от МОН. Врачанският стопански филиал към УНСС също се закрива.
За новата академична година се отпускат 66 839 студентски места, с 10% повече от сегашните. Приемът е съобразен с пазара на труда, увериха от министерството.

Увеличават с 10 на сто приема във ВУЗ

Броят на местата за прием в държавните и частните висши училища тази есен ще е с 10 на сто по-голям (с 6344 бройки) от този за сегашната учебна година, съобщиха от МОН. Предстои МС да утвърди решението за това. Според МОН утвърденият от акредитационната агенция капацитет на вузовете няма да бъде надхвърлен. Някои висши училища дори са предпочели да не достигат тавана на възможностите си са обучение на студенти.

Масово залесяват в региона

Близо 24 дка бяха засадени с черен бор в Пернишко през отминалата наскоро Седмица на гората. В акцията участваха студенти от Лесотехническия университет в София, служители
от Държавната агенция по горите, пернишки ученици, представители на местните горски стопанства. С повече от 6000 хектара са се увеличили горските площи в България, съобщи в Перник председателят на ДАГ доц. Стефан Юруков. Страната ни се нарежда на трето място в Европа.

Вълчев откри институт за докторанти

Институт за докторанти и постдокторанти "Диалог Европа" откриха вчера министърът на образованието Даниел Вълчев и ректорът на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" проф. Иван Илчев. 90% от бюджета му ще бъдат финансирани по линия на фонда за научни изследвания. Негов ръководител ще бъде доц. Костадин Грозев.

ВУЗ-овете не желаят факултети по ислям, предлагани от Вълчев

Нито един университет не е заявил желание да отваря факултет по ислям, стана ясно вчера. Идеята за подобни факултети е на просветния министър Даниел Вълчев и бе посрещната с възмушение в академичните среди.

Повишават таксите в университетите

Ръководствата на университетите ще повишат семестриалните такси с около 12 на сто, стана ясно вчера. Това се налага заради увеличението на издръжката на студентите, която се плаща от държавата. Според Закона за висшето образование ректорите могат да искат от студентите такса в размер до 30 % от парите, които дава правителството.

В момента университетите просто искат таксите да бъдат актуализирани, обясни председателят на Съвета на ректорите Борислав Борисов. Той допълни, че колегите му са поискали да приемат и повече кандидати през предстоящата академична година.

Разпространи съдържание