Пропусни навигацията.
Начало

Кандидатстуденти

Бъдещите студенти, които се интересуват от обучевие в Студентски град. Тук са новините за тях и техните университети.

Смирненски, Ботев и Яворов на изпит в СУ

Между тема за творчеството на Христо Смирненски и съпоставка на цитати от стихове на Христо Ботев и Пейо Яворов избираха да пишат вчера кандидат-студентите на предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет „Свети Климент Охридски", съобщиха от пресцентъра на Алма матер.
Първата тема „Градът в поезията на Христо Смирненски" е била изтеглена от Албена Илиева от София. Темата за съпоставянето на цитатите е била избрана от ръката на Полина Христова, която също е от София. Кандидатите, избрали този вариант на изпита, трябваше да пишат върху цитатите: .....блазе му,... който умее за чест и воля да мъсти...", от произведението „Хайдути" на Христо Ботев и „Но кой ще назове честта и кой позора?" от творбата „В часа на синята мъгла" на Пейо Яворов.

Над 2500 на изпит по литература

Над 2500 абитуриенти ще се явят на изпит по български и литература в неделя, съобщиха от Софийския университет "СВ. Кл. Охридски" вчера. Препитването ще започне 8 9.00 часа, като гимназистите ще могат да покажат знанията си за 4 часа.С изпита завършва предварителната кандидатстудентска кампания в Алма матер. С тема или есе по литература може да се кандидатства за 16 специалности в най-стария ВУЗ у нас.

Матурата виза за чуждите вузове

Бележката от матурата тежи яко при кандидатстване в чужд ВУЗ от тази година, всъщност има
много места, където без нея изобщо не можеш да прекрачиш прага на университета.
Миналата година вузовските власти в Западна Европа нямаха достатъчно доверие в държавните ни зрелостни изпити, някои пък питали:
няма ли да се случи това у вас най-накрая
Това казаха фирми, които посредничат на българчетата да заминат на следване зад граница.
 „Във Великобритания например, когато университетите изпращат оферти за конкретни специалности на кандидат-студента, посочват какви да са т.нар. балообразуващи оценки по предметите от матурата.
Най-често искат математика, особено за специалности като бизнес, икономика и точните науки.
Друг предмет от матурата, който вдига позициите на кандидата, е изпитът по чужд език", обяснява Ирина Христова, шеф на "Интеграл".

В Германия се следва с над 5, изчакват си всички класации

Спечелването на студентско място в университет в Германия става все по-трудно заради реформата, която тече във висшето образование в страната. Университетите имат право вече да слагат квота на специалностите, които преподават. Така най-търсените специалности са с ограничен брой места в цялата страна. Това са най-вече медицина, стоматология, психология, немска или английска филология. Инженерните науки обаче също попадат все по-често под тази клауза. Затова, за да се осигури място за следване, е най-добре да се кандидатства с висока оценка от матурата.

Националният конкурс вече вход в 35 наши университета

35 са нашите университети, за които матурата може да важи за приемен изпит. На сайта на образователното министерство и на www.zamaturite.bg е качена таблица с 50 висши училища и специалностите, за които държавните зрелостни изпити се признават.
Почти всички пък ще вкарват бележките при образуването на бала.
Водещи университети са обявили, че

УНСС и Алма матер в битката за първо място

УНСС и Алма матер и тази година ще спорят за първото място по желание на абитуриентите. Близо 9000 кандидат-студенти ще атакуват икономическия ВУЗ тази година, съобщиха от администрацията на университета. Младежите ще се борят за общо 3745 места. В УНСС вече мина и първото предварително препитване - по география. Все още не е ясно колко кандидати ще се запишат за първата изпитна сесия в Алма матер. Там приемът на документи - както на място, така и онлайн, ще тече до края на месеца.

Два вуза делят един студент

Над 5000 излишни места. Така изглежда тази година съотношението между завършващите абитуриенти и обявените места за прием във висшите училища. Всеки абитуриент, който изкара над 2 на кандидатстудентските препитвания или матурите, ще се класира за висше училище. На практика за първи път тази година за всеки дванадесетокласник ще спорят по най-малко два ВУЗ-а. През юни се очаква 80 000 младежи да грабнат дипломите си за завършена гимназия. 72 314 пък са заявените от университетите и одобрени от Министерски съвет места за първокурсници за следващата учебна година. В бройката обаче не влизат младежите, които ще заминат да учат в чужбина или тези, които не искат да продължават образованието си. По неофициални данни между 5 и 7 хиляди младежи предпочитат да търсят късмета си зад граница, когато завършат средното си образование. Тенденцията е особено силна, откакто България е официален член на Европейския съюз. Така от 2007 г. родните младежи плащат същите такси като връстниците си от останалите страни членки, което е приблизително

Разпространи съдържание