Пропусни навигацията.
Начало

Кандидатстуденти

Бъдещите студенти, които се интересуват от обучевие в Студентски град. Тук са новините за тях и техните университети.

Смирненски, Ботев и Яворов на изпит в СУ

Между тема за творчеството на Христо Смирненски и съпоставка на цитати от стихове на Христо Ботев и Пейо Яворов избираха да пишат вчера кандидат-студентите на предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет „Свети Климент Охридски", съобщиха от пресцентъра на Алма матер.
Първата тема „Градът в поезията на Христо Смирненски" е била изтеглена от Албена Илиева от София. Темата за съпоставянето на цитатите е била избрана от ръката на Полина Христова, която също е от София. Кандидатите, избрали този вариант на изпита, трябваше да пишат върху цитатите: .....блазе му,... който умее за чест и воля да мъсти...", от произведението „Хайдути" на Христо Ботев и „Но кой ще назове честта и кой позора?" от творбата „В часа на синята мъгла" на Пейо Яворов.

Над 2500 на изпит по литература

Над 2500 абитуриенти ще се явят на изпит по български и литература в неделя, съобщиха от Софийския университет "СВ. Кл. Охридски" вчера. Препитването ще започне 8 9.00 часа, като гимназистите ще могат да покажат знанията си за 4 часа.С изпита завършва предварителната кандидатстудентска кампания в Алма матер. С тема или есе по литература може да се кандидатства за 16 специалности в най-стария ВУЗ у нас.

В Германия се следва с над 5, изчакват си всички класации

Спечелването на студентско място в университет в Германия става все по-трудно заради реформата, която тече във висшето образование в страната. Университетите имат право вече да слагат квота на специалностите, които преподават. Така най-търсените специалности са с ограничен брой места в цялата страна. Това са най-вече медицина, стоматология, психология, немска или английска филология. Инженерните науки обаче също попадат все по-често под тази клауза. Затова, за да се осигури място за следване, е най-добре да се кандидатства с висока оценка от матурата.

Националният конкурс вече вход в 35 наши университета

35 са нашите университети, за които матурата може да важи за приемен изпит. На сайта на образователното министерство и на www.zamaturite.bg е качена таблица с 50 висши училища и специалностите, за които държавните зрелостни изпити се признават.
Почти всички пък ще вкарват бележките при образуването на бала.
Водещи университети са обявили, че

Матурата виза за чуждите вузове

Бележката от матурата тежи яко при кандидатстване в чужд ВУЗ от тази година, всъщност има
много места, където без нея изобщо не можеш да прекрачиш прага на университета.
Миналата година вузовските власти в Западна Европа нямаха достатъчно доверие в държавните ни зрелостни изпити, някои пък питали:
няма ли да се случи това у вас най-накрая
Това казаха фирми, които посредничат на българчетата да заминат на следване зад граница.
 „Във Великобритания например, когато университетите изпращат оферти за конкретни специалности на кандидат-студента, посочват какви да са т.нар. балообразуващи оценки по предметите от матурата.
Най-често искат математика, особено за специалности като бизнес, икономика и точните науки.
Друг предмет от матурата, който вдига позициите на кандидата, е изпитът по чужд език", обяснява Ирина Христова, шеф на "Интеграл".

УНСС и Алма матер в битката за първо място

УНСС и Алма матер и тази година ще спорят за първото място по желание на абитуриентите. Близо 9000 кандидат-студенти ще атакуват икономическия ВУЗ тази година, съобщиха от администрацията на университета. Младежите ще се борят за общо 3745 места. В УНСС вече мина и първото предварително препитване - по география. Все още не е ясно колко кандидати ще се запишат за първата изпитна сесия в Алма матер. Там приемът на документи - както на място, така и онлайн, ще тече до края на месеца.

Два вуза делят един студент

Над 5000 излишни места. Така изглежда тази година съотношението между завършващите абитуриенти и обявените места за прием във висшите училища. Всеки абитуриент, който изкара над 2 на кандидатстудентските препитвания или матурите, ще се класира за висше училище. На практика за първи път тази година за всеки дванадесетокласник ще спорят по най-малко два ВУЗ-а. През юни се очаква 80 000 младежи да грабнат дипломите си за завършена гимназия. 72 314 пък са заявените от университетите и одобрени от Министерски съвет места за първокурсници за следващата учебна година. В бройката обаче не влизат младежите, които ще заминат да учат в чужбина или тези, които не искат да продължават образованието си. По неофициални данни между 5 и 7 хиляди младежи предпочитат да търсят късмета си зад граница, когато завършат средното си образование. Тенденцията е особено силна, откакто България е официален член на Европейския съюз. Така от 2007 г. родните младежи плащат същите такси като връстниците си от останалите страни членки, което е приблизително

Разпространи съдържание