Пропусни навигацията.
Начало

ВУЗ-овете не желаят факултети по ислям, предлагани от Вълчев

Нито един университет не е заявил желание да отваря факултет по ислям, стана ясно вчера. Идеята за подобни факултети е на просветния министър Даниел Вълчев и бе посрещната с възмушение в академичните среди.

"Все още няма информация дали има интерес от страна на висшите училища, които да се ангажират със създаването на факултет за обучение по различни вероизповедания", призна самият Вълчев вчера. Преди няколко дни министърът предложи за тази цел половин милион лева на Софийския университет, където Висшият мюсюлмански институт е искал да разкрие свой факултет още преди няколко години. По думите му в момента се хабяла изключително много обществена енергия по един въпрос, който никак не бил сложен за решаване със забраната за носене на религиозни символи в училище, предвидена в Закона за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. "Големият ми грях е, че имам мнение по тези въпроси", каза още образователният министър.

Даниел Вълчев не коментира обаче позицията на Светия Синод за проектозакона за образованието. Висшият клир осъди забраната да се носят кръстчето в училище.