Пропусни навигацията.
Начало

Матурата виза за чуждите вузове

Бележката от матурата тежи яко при кандидатстване в чужд ВУЗ от тази година, всъщност има
много места, където без нея изобщо не можеш да прекрачиш прага на университета.
Миналата година вузовските власти в Западна Европа нямаха достатъчно доверие в държавните ни зрелостни изпити, някои пък питали:
няма ли да се случи това у вас най-накрая
Това казаха фирми, които посредничат на българчетата да заминат на следване зад граница.
 „Във Великобритания например, когато университетите изпращат оферти за конкретни специалности на кандидат-студента, посочват какви да са т.нар. балообразуващи оценки по предметите от матурата.
Най-често искат математика, особено за специалности като бизнес, икономика и точните науки.
Друг предмет от матурата, който вдига позициите на кандидата, е изпитът по чужд език", обяснява Ирина Христова, шеф на "Интеграл".
Изобщо не можеш да се класираш в някой от топуниверситетите на Великобритания, ако крайният бал от дипломата плюс матура е под 5,50. С оценка най-ниско 5 на диплома и матура допуска университетът в Ковънтри. Общ бал между 5 и 5,40 е изискването на висшите училища в Съдърланд, Есекс, Портсмут.
Има и вузове, които искат да научат бележката по математика не от дипломата, а от по-ранен клас. Това било с цел да разберат развитието на ученика през годините.
Стигало се до повишителен по някой предмет, за да се поправи бележката.
Има университети, които ще те приемат и с по-нисък бал, но те не са от ранга, за който мечтаят българските кандидати, казват експертите. Университетът Ейбърсуит в Уелс не поставя изискване като общ бал, свързващ матурата, но пък държи на бележката по 4 предмета според това каква специалност ще кандидатстваш. За някои се взема оценката от дипломата, за други оценката от матурата в зависимост от това дали предметът е матуритетен.
Има и парадокси.
„В Англия има университети от висшия ешелон, които казват, че искат матури 5,80 от дипломата и резултати от матурите по биология, химия и английски език. Това автоматично значи, че ученикът трябва да държи 4 матури, защото изпитът по български е задължителен", разказва Благовеста Евтимова, консултант във фирмата „Дарби". Това отказвало повечето кандидати с подобни оферти.
Висшите училища зад граница знаят как се приемат матурите от нашите вузове. В Маастрихт, Холандия, доскоро са искали да си станал студент, че да кандидатстваш там. Сега е достатъчно това, че българските им колеги признават матурата.
„Зрелостният изпит ни прави по-лесно четими. Навсякъде има такъв, който прави дипломата за средно образование истинска", казват експертите. Имало е години, в които документът ни за средно образование не е бил признаван изобщо. Смущавала ги огромната разлика в тежестта на шестиците в едно и друго училище. Затова българчетата задължително карали една нулева година във вузовете, за да се подготвят. Това пък оскъпявало цялото им следване.
Сега без матура не може. Държат на нея в Италия, Австрия, Швейцария.