Пропусни навигацията.
Начало

Ректорите искат бюджета си на 100%

До края на годината бюджетът на висшите училища да бъде изплатен на 100%, а не с намаление на 90 на сто, както е сега. Това е първото нещо, за което Съветът на ректорите настоява пред всички политически партии. Ръководителите на вузовете взеха решението си на заседание в петък привечер във Велико Търново.
Задържането на 10% от субсидиите на висшите училища ги поставя в тежко финансово положение и ще затрудни работата им, особено в края на годината, твърдят ректорите. Същото предложение за пълно изпълнение на бюджета в сектора внесе за обсъждане в Съвета на ректорите и синдикатът "Висше образование и наука" към КНСБ. Освен това ректорите настояват да се разработи нова методика за определяне на базовия норматив за издръжката на един студент, който сега е 963 лв. и е по-нисък от този за един ученик в средното училище. Според председателя на съвета проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС, аномалията е очевидна и трябва да бъде поправена. При изработването на новата методика трябва да се намери и адекватна стъпка между коефициентите, с които се умножава базовият норматив за различните професионални направления, защото в момента "ножицата" е много отворена - за обучение по икономика или педагогика се получават 963 лв. на студент, за медицина - над 9052 лв., във военното обучение - 10 179 лв.
Ректорите искат също да се предостави на вузовете да определят сами таксите си за административни услуги. Защо МС да ми казва колко ми струва едно уверение, което издавам на студента, пита проф. Борисов. Освен това ключово наше изискване е финансирането да се обвърже с оценката от акредитацията - по-качественият университет да получава повече субсидия от държавата, добави той. ректорът на СУ проф. Иван Илчев е предложил да се направи анализ на структурата на Висшето образование и да се уточни статутът на университет, академия по изкуства, колеж. Въпросите за рейтинг на вузовете и другите засягащи ги проблеми да не се решават без участието на академичната общност, настоява съветът.
Ректорите настояват също да се обединят институционалната акредитация и акредитацията по професионални направления, защото в сегашния му вид оценяването на вузовете гълта много пари и усилия. Това може да стане, ако оценките на експертните групи и на постоянните комисии в държавната агенция за акредитиране (НАОА) се съберат в общ доклад. При акредитацията сега оценяването е с 4 оценки, което не дава възможност да се разграничат вузовете по качество, затова оценките трябва да са по 10-бална система, са решили още ректорите. Освен това санкции при надвишаване на приема трябва да търпят и частните вузове, смятат те. Ако аз приема 15 студенти в повече над дадената от МС бройка, търпя санкции, а частни висши училища приемат 6000 вместо 3000 студенти и за тях няма последици, уточни ректорът на УНСС.
Съветът е решил да предложи ректора на Великотърновския университет проф. Легкоступ за награждаване с орден "Св. св. Кирил и Методий".

Апарати за кръвно

Уреди за масаж за дома и

Луксозни Уреди за масаж за дома и офиса, пълноценно допълнение за вашата здравословна профилактика.

NewMessage

NewMessage

NewMessage

NewMessage

NewMessage