Пропусни навигацията.
Начало

Смирненски, Ботев и Яворов на изпит в СУ

Между тема за творчеството на Христо Смирненски и съпоставка на цитати от стихове на Христо Ботев и Пейо Яворов избираха да пишат вчера кандидат-студентите на предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет „Свети Климент Охридски", съобщиха от пресцентъра на Алма матер.
Първата тема „Градът в поезията на Христо Смирненски" е била изтеглена от Албена Илиева от София. Темата за съпоставянето на цитатите е била избрана от ръката на Полина Христова, която също е от София. Кандидатите, избрали този вариант на изпита, трябваше да пишат върху цитатите: .....блазе му,... който умее за чест и воля да мъсти...", от произведението „Хайдути" на Христо Ботев и „Но кой ще назове честта и кой позора?" от творбата „В часа на синята мъгла" на Пейо Яворов.
Изпитът е започна в 9 ч, а кандидат-студентите разполагаха с пет часа, за да развият темите си. За препитването се бяха записали 2629 души.
С този конкурсен изпит може да се кандидатства за шестнадесет специалности в Софийския университет, а заедно с изпит по история на България и за още две - „Балканистика" и „Право".

Апарати за кръвно

NewMessage

NewMessage

NewMessage

NewMessage

NewMessage